Musím se přiznat, že rohlíčky nikdy nebyly moje oblíbené cukroví. Zatímco moje sestra se po nich mohla utlouct, já jsem se jim vždy vyhýbala a vlastně jsem je ani nepekla. Loňský rok jsem ale našla recept od mojí babičky, kde jsem se dočetla, že do nich dávala pražené lískové oříšky. Rozhodla jsem se je zkusit a vůbec jsem toho nelitovala. Zamilovala jsem si je na první ochutnání.
Těsto:
300 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
200 g másla
100 g lískových ořechů vcelku
2 ks žloutků
Na obalení:
Vanilka
Moučkový cukr
Těsto:
Lískové oříšky si opražíme na suché pánvi. Vložíme je do vlhké utěrky a třeme, dokud se nám nesloupne slupka. Poté oříšky nameleme či rozmixujeme.
Smícháme mouku, cukr, žloutky, mleté oříšky a nastrouhané máslo. Ručně propracujeme a uhněteme těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho přes noc uležet v lednici (minimálně 1 hodinu).
Z těsta tvarujeme rohlíčky (já použila formu od Tescomy, která je úplně perfektní a stojí kolem 200,-Kč), které klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 20 minut na 150°C. Musíte však hlídat troubu a jak rohlíčky začnou, zlátnout ihned je vyndejte.
Smíchejte si moučkový cukr a dřeň z vanilkového lusku, nebo smíchejte s vanilkovým cukrem a ještě teplé rohlíčky v této směsi obalujte.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela