JAHODOVÝ KOLÁČ S RICOTTOU A BAZALKOVÝM CUKREM

Bazalka nemá své použití jenom ve slané kuchyni. Znáte bazalkový cukr? Jeho příprava je jednoduchá, nadělá spousty parády a ozvláštní váš dezert. Dodá mu na kráse, ale i na svěží chuti. Nebojte se ho vyzkoušet, budete mile překvapeni.

Korpus:

200 g                máslových sušenek

70 g                  rozpuštěného másla

Krém:

200 g                ricotta

100 g                sýru palouček (koupíte v Lidlu, nebo lze nahradit Lučinou)

250 ml.             33% smetany ke šlehání

100 g                moučkového cukru

250 g                jahod

4lžč.                 sypké želatiny

100 ml.             vody

Ozdoba:

Zbylé jahody

Čerstvé listy z bazalky

Cukr krystal

Korpus:

Rozpustíme si máslo. Poté tyčovým mixérem rozdrtíme sušenky a do nich zamícháme rozpuštěné máslo. Nebojte se, když se i po přidání másla bude hmota drolit a drobit, to je naprosto v pořádku. Tuto směs nasypeme do dortové formy o průměru 20 cm a lžící popřípadě prsty směs utlačíme do formy (tentokrát neutlačujeme do výšky). Pečeme na 170°C cca 10 minut a necháme vychladnout.

¾  jahod si omyjeme, zbavíme štopek a rozpůlíme. Rozpůlené jahody klademe rozkrojenou částí na korpus těsně ke stěnám formy.

Krém:

Vyšleháme si smetanu ke šlehání a do ní opatrně přimícháme, ricottu, sýr palouček a moučkový cukr. Do hrnce vsypeme želatinu, zalijeme jí vodou a počkáme, až nabobtná. Poté jí rozehřejeme, ale pozor, nesmí bublat. Až je želatina krásně průhledná, přidáme do ní 4 lžíce krému a rozmícháme. Takto připravenou želatinu vlijeme do krému a opět zašleháme.

Hotový krém nalijeme na připravený korpus a dáme ztuhnout min. na 2 hodiny.

Bazalkový cukr:

Do hmoždíře vložíme 5 lístků čerstvé bazalky a 2 lžíce cukru krystal. Pomocí hmoždíře třeme tak dlouho, dokud nám nevznikne sypký zelený cukr. Pokud je hmota stále lepivá, tak přidáme cukr.

Ozdoba:

Zbylé jahody nakrájíme na plátky a klademe je na sebe kolem dokola. Zasypeme bazalkovým cukrem a podáváme.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

 

Sweet Michaela

 

 

 

 

 

 

 

           

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

17 − 5 =