Bazalka nemá své použití jenom ve slané kuchyni. Znáte bazalkový cukr? Jeho příprava je jednoduchá, nadělá spousty parády a ozvláštní váš dezert. Dodá mu na kráse, ale i na svěží chuti. Nebojte se ho vyzkoušet, budete mile překvapeni.
Korpus:
200 g máslových sušenek
70 g rozpuštěného másla
Krém:
200 g ricotta
100 g sýru palouček (koupíte v Lidlu, nebo lze nahradit Lučinou)
250 ml. 33% smetany ke šlehání
100 g moučkového cukru
250 g jahod
4lžč. sypké želatiny
100 ml. vody
Ozdoba:
Zbylé jahody
Čerstvé listy z bazalky
Cukr krystal
Korpus:
Rozpustíme si máslo. Poté tyčovým mixérem rozdrtíme sušenky a do nich zamícháme rozpuštěné máslo. Nebojte se, když se i po přidání másla bude hmota drolit a drobit, to je naprosto v pořádku. Tuto směs nasypeme do dortové formy o průměru 20 cm a lžící popřípadě prsty směs utlačíme do formy (tentokrát neutlačujeme do výšky). Pečeme na 170°C cca 10 minut a necháme vychladnout.
¾ jahod si omyjeme, zbavíme štopek a rozpůlíme. Rozpůlené jahody klademe rozkrojenou částí na korpus těsně ke stěnám formy.
Krém:
Vyšleháme si smetanu ke šlehání a do ní opatrně přimícháme, ricottu, sýr palouček a moučkový cukr. Do hrnce vsypeme želatinu, zalijeme jí vodou a počkáme, až nabobtná. Poté jí rozehřejeme, ale pozor, nesmí bublat. Až je želatina krásně průhledná, přidáme do ní 4 lžíce krému a rozmícháme. Takto připravenou želatinu vlijeme do krému a opět zašleháme.
Hotový krém nalijeme na připravený korpus a dáme ztuhnout min. na 2 hodiny.
Bazalkový cukr:
Do hmoždíře vložíme 5 lístků čerstvé bazalky a 2 lžíce cukru krystal. Pomocí hmoždíře třeme tak dlouho, dokud nám nevznikne sypký zelený cukr. Pokud je hmota stále lepivá, tak přidáme cukr.
Ozdoba:
Zbylé jahody nakrájíme na plátky a klademe je na sebe kolem dokola. Zasypeme bazalkovým cukrem a podáváme.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela