V sobotu jsem si byla u známých nastříhat levanduli a poprvé se pustila do přípravy sirupu i do sušení na další použití k pečení a toto je výsledek. Video postup najdete ve výběrech na instagramu. Sirup má lehce citronový nádech a je super svěží. Už se těším na levandulovou limču, nebo až si ho přidám do gin & tonic 👌 Mějte pěkné 🌞 léto.
Ingredience:
200 g levandule
2 citróny
2 l převařené, studené vody
50 g kyseliny citrónové
2 kg cukr krupice
Postup:
Levanduli vložíme do hrnce, přidáme na plátky nakrájené citróny, zasypeme kyselinou citrónovou, zalijeme převařenou, studenou vodou a louhujeme 24 hodin (i déle), dokud levandule nepustí barvu.
Po vylouhovaní si vezmeme čistý hrnec, sítko a čistou utěrku či plátýnko a vše hezky přecedíme skrz. Můžete použít jenom sítko, ale utěrka Vám zachytí veškeré částečky i dužinu z citrónů. Po scezení přidáme 2 kg cukru krupice a hrnec přeneseme na plotýnku. Zahříváme, dokud se nám cukr zcela nerozpustí, ale pozor nesmí vřít. Sirup stáhneme z plotýnky, necháme trošku vychladnout a plníme do připravených, vymytých lahví.
Skladujeme v lednici. Sirup by měl vydržet i několik týdnů.
Sweet Michaela