CHAI SPICED CHEESECAKE

Jaká chuť a vůně ve vás evokuje Vánoční čas? Pro mě to byla vždy vůně čerstvě upečených perníčků, ale teď bude mým favoritem pravděpodobně tento cheesecake. Chai koření je totiž směsí skořice, nového koření, kardamonu, zázvoru a hřebíčku. Hodně se využívá v orientální kuchyni, ale můžete si jím klidně posypat dezert, nebo ho přidat do vaší oblíbené kávy. Já použila směs s cukrem ze sonnentoru. Takže pokud hledáte dezert, který ozvláštní vaší Vánoční tabuli, tak je právě tento Chai spiced cheesecake to pravé potěšení, které vykouzlí vaší rodině a přátelům úsměv na tváři a navodí tu správnou atmosféru.

Korpus:

200 g                karamelových sušenek, já použila Lotus

80 g                  rozpuštěného másla

Náplň:

600 g                cream cheese

100 g                cukru krupice

100 ml             30% smetany ke šlehání

3 lžíce             chai koření (já použila toto)

4 ks                  vajec

Špetka soli

Glazura:

180 g                zakysané smetany

30 g                  cukru krupice

Ozdoba:

Pomeranč, badyán

Korpus:

Vezmeme si koláčovou formu, ale můžeme použít i formu dortovou, kterou si vyložíme pečícím papírem. Máslo si na mírném ohni, nebo v mikrovlnné troubě rozpustíme a odstavíme. V robotu, nebo tyčovým mixérem rozdrtíme sušenky na prach a vysypeme je do dortové formy. Rozpuštěné máslo nalijeme na sušenkovou drť, pomocí lžíce či skleničky utlačíme i do boků formy a dáme chladit do lednice.

Náplň:

Troubu si předehřejeme na 180°C . V robotu, nebo mixérem vyšleháme cream cheese s cukrem, chai kořením a špetkou soli. Přilijeme smetanu, prošleháme a postupně zašleháváme vejce jedno po druhém. Směs vlijeme na připravený sušenkový korpus. Troubu snížíme na  150°C a pečeme cca 50 – 60 minut. Upečený cheesecake by se nám měl klepat jako rosol.

Glazura:

Zakysanou smetanu si smícháme s cukrem a vlažný cheesecake glazurou potřeme. Necháme do druhého dne vychladnout a nakonec zdobíme plátky pomeranče a badyánem.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 × 5 =