TVAROHOVÝ ŠTRŮDL S KARAMELIZOVANÝMI JABLKY

Neznám nikoho, kdo by neměl rád tuhle pochoutku. Existuje spousta variant a spousta postupů na štrúdl. Každý máme svůj recept, který nám vyhovuje nejvíce, nebo se dělá v rodině po několik generací. Můj nejoblíbenější je právě tento. Lehké, křehké tvarohové těsto a jablíčka v karamelu. Jablka do štrúdlu neloupu záměrně, jelikož ve slupkách je více než třicet různých minerálních látek a stopových prvků, jsou významným zdrojem draslíku a z dalších minerálů pak obsahují především hořčík, vápník a železo. Takové malé bohatství 🙂 Štrúdl můžete podávat jen tak, nebo třeba s domácí šlehačkou, se zmrzlinou, nebo s vanilkovou omáčkou.

Těsto:

250 g                másla

250 g                měkkého tvarohu (ne z vaničky)

300 – 400g                hladké mouky

1 ks                  vanilkový cukr

1 ks                  vejce na potření

Náplň:

7 ks                  menších červených jablek

5 lžic                cukr krystal

100 ml +3 lžíce vody

1 lžíce               másla

1 lžíce               skořice

1 lžíce               rumu

2 lžíce               mletých mandlí

Moučkový cukr na posypání

Těsto:

Mouku, vanilkový cukr, změklé máslo a tvaroh uhněteme v těsto. Pokud těsto lepí přidejte více mouky, musí být krásně hladké a nelepit. Těsto lze dělat ručně i v robotu. Zabalíme ho do potravinářské fólie, dáme do ledničky a pustíme se do náplně.

Náplň:

Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky. Cukr nasypeme do hluboké pánve, přidáme 3 lžíce vody a necháme postupně rozpustit a zhnědnout. Až bude mít karamel požadovanou barvu, tak v něm rozpustíme lžíci másla. Nakrájená jablka vložíme na karamel, zalijeme 100 ml vody, zasypeme skořicí, přidáme rum a necháme dusit do zhoustnutí. Odstavíme z plotýnky a vrhneme se na válení těsta.

Kompletace:

Těsto si vyválíme na větší obdélník o tloušťce cca 0,3 cm.  Na těsto rozprostřeme mleté mandle, směs z jablek a začneme balit. Prvně založíme boční kratší strany přes jablka a pak pomalu zabalíme do štrúdlu. Přeneseme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme cca 30 minut na 170°C.

Hotový štrúdl necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

 

 

           

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

16 − four =